Mentális egészség

kristálypart

kristálypart

Hogyan tudod enyhíteni a szorongásodat?

2021. szeptember 17. - doktoralize

Ismered az anekdotát a szorongásról?

"Mindened megvan, hálásnak kéne lenned, mi bajod van? Miért szorongsz?" - kérdi az egyik barátnő.
Mire a másik visszakérdez: "Asztmád van, ugye?"
"Igen, és?"
"Hogyhogy? Friss, tiszta a levegő."

Fogalmunk sincs egy másik ember mintázatáról, múltjáról, belső lehetőségeiről. Azt hisszük, ismerjük őt, de nem. Gyengédséggel és kedvességgel nem lehet tévedni, és ez magunkra is igaz, a saját magunkkal való kommunikációra. A szorongás egyik legfontosabb jellemzője, hogy alattomos. Van, aki 30 év után veszi csak észre, hogy szorong például gyerekkora óta. A témáról ezer oldalt lehet írni, tehát jelen cikk nem tud mindenre kitérni. Ezért lesz több bejegyzés.

Dióhéjban: a szorongás egy fluid, nehezen azonosítható, az életünket megnehezítő nyugtalanság, félelem. Természetes reakció stresszhelyzetre, de lehet gyakori is, nyomasztóan uralkodhat az életünkön. Mi utalhat rá?

  • Például az utolsó pillanatban lemondod a találkozókat. Egyszerűen úgy érzed, jelentős energiádat emésztené fel az emberekkel való találkozás még akkor is, ha nagyon szereted őket. Hazudni nem akarsz, de az igazság elmondásához sincs erőd. Nincs kedved beszélgetni.
  • Tekergeted a hajad, rágod a körmöd, urambocsá' gyakran nyúlsz az orrodhoz, homlokot dörzsölsz,  vakarózol.
  • Gyakran jársz mosdóba. Úgy érzed, "kell", de nem kell valójában. Főleg éjjel.
  • Többet vagy kevesebbet eszel.
  • Bár bezártad és emlékszel is rá, többször ellenőrzöd a bejárati ajtót.
  • Pótcselekvésekbe menekülsz. Pl. nassolsz, túlterheled magad, Te leszel a munka hőse. Akkor is takarítasz, amikor ragyog a lakás. 
  • Folyamatosan aggódsz, rágódsz dolgokon. Irreálisan sok időt töltesz önmarcangolással.
  • Ítélkezel és kategorizálsz. Pl. valaki elront valamit, és rögtön "idióta". Általánosítasz. Saját magadat is szapulod, bünteted.
  • Hobbid a maximalizmus és a perfekcionizmus akkor is, amikor tudod, hogy bőven megvolt a 110%. És talán nyomasztod vele a családod és a munkatársaid is.
  • Nem látsz tisztán, beszűkül a tudatod, de ezt csak később veszed észre.
  • Nagyon fáradt vagy, de nem tudsz elaludni.
  • Tudod, hogy stresszben élsz, mégsem tudsz megválni a Téged mérgező emberektől vagy környezettől. Egyszerűen nem látod a kilépőt a mókuskerékből. Működteted a kört, mert valamennyi energiád abból is nyersz. Amikor pedig nem, akkor szorongsz.
  • Pitiáner dolgokon leszel hirtelen nagyon ideges. Pl. valaki lassú, csámcsog, nem használja a "kérlek" és "köszönöm" szavakat. Irritálnak dolgok. És egyre több.
  • Van egy másik oldala is. Mintha az agyadat vattával tömték volna ki. Jól vág az eszed, tudsz gondolkodni, becsületesen elvégzed a feladataidat, de a legváratlanabb helyzetekben egyszerűen leblokkolsz, hirtelen lelassulsz, nem tudod rávenni magad a feladatok elvégzésére. Délelőtt 11:00 van és Te fáradt leszel hirtelen. A szorongás nem egyenlő a pánikkal és a depresszióval, de pl. ez a jelenség (szándékosan nem a tünet szót használom) erős hasonlóságot mutat a depresszióval és a poszt-traumás stresszel. Ez a "köd" olyasmi, mintha az agyad lekapcsolná az áramot, mert nem bír el több stresszt.

    szorongas2.jpg

A szorongás nem az utóbbi 150 év eredménye, előtte is volt szorongás, még ha nem is így hívták. A szorongás enyhítése ott kezdődik, hogy a saját mikro-környezetemben megpróbálok engem támogató rendszert (!) alkotni.

Mit tehetsz, hogy jobban legyél?

Legfőképp azt, amihez erőd van. Lehet, hogy akkor és ott nem lesz erőd, csak később tudod realizálni, mi történt.
Haladj a saját tempód szerint. A saját életmódodat kell a szövetségeseddé tenned.

Elfogadod, tudomásul veszed a helyzetet. "Látom, értem, felismerem mi történik velem."

Oké, hogy nem vagy jól. Nem vagyunk mindig jól. Nem istenek vagyunk, lehetünk rosszul. A kérdés inkább az, hogy meddig maradunk ebben az állapotban, mikor döntünk úgy, szeretnénk jobban lenni.

Kezdj bele kis lépésenként az öngondoskodásba. Pár segítő kérdés és észrevétel:

  • Tiszta a lakás, jól érzed magad benne? Rend van? Automatikusan jobban leszel, ha tisztaság és rend vesz körül.
  • Pihensz eleget?
  • Jól érzed magad fizikailag a bőrödben? Ez kiterjed a tisztaságra, ápoltságra, fizikai állapotra. Ha invesztálsz magadba időt, energiát, jobban leszel. Nem kell rögtön a konditerem bajnoka lenni. Be tudsz iktatni naponta 30-60 perc sétát?
  • Friss, tápláló, valóban Téged erősítő ételeket eszel? Főzöl magadra, gondoskodsz a megfelelő táplálékbevitelről? Vagy ha ehhez nincs erőd, minőségi ételeket rendelsz?
  • Szépen beszélsz magaddal?
  • A háziállataid tiszták? Az állatok állapota árulkodik a gazdi lelkiállapotáról. Az állatok egyébként is sokat segítenek a szorongás csökkentésében.
  • Aggódás esetén egy támogató gondolat: millió dolgot megoldottál már életed során, ugye? A soron következőket is meg fogod. Ha pedig nem tudod, lesz, aki segít Neked, ha időben kéred a segítséget.
  • Érdemes száműzni az alkoholt, koffeint, energiaitalokat, cigarettát.
  • Javasolt redukálni a cukrot is.
  • Azokkal az emberekkel legyél kérlek, akikkel jól érzed magad. Húzz határokat, ne tölts idő mérgező emberekkel. Jól érzed magad velük? Ha nem, ne legyél velük. Ez a családra is igaz. Határok!

A fentinél jóval mélyebbre érdemes ásni, de az első lépés mindig az, hogy "én mit tehetek itt most magamért". Ezért is enyhítés a blogposzt címe.

Ha van rá belső lehetőséged, kérj külső segítséget, de olyan szakembert válassz kérlek, akinél biztonságban érzed magad. Ha ezt nem tudod elsőre megítélni, az jó iránytű lehet, érzel-e a szakembernél nyugalmat. Ha nem érzed jól magad, nem érzed azt, hogy ő tud Neked segíteni, keress kérlek, mást.

Továbbá figyelmedbe ajánlok pár kérdést, amelyekre nem biztos, hogy saját magadnak azonnal tudsz válaszolni: Mi az a szerep, ami számodra fárasztó? Van olyan helyzet, amikor csúnya szóval "színészkedsz"? El tudod kapni azt a pillanatot, amikor a szorongás elkezdődik? Mi fáj, mi zavar?

Szeretettel,

DR-A


U.i: Moderálásra nincs időm, ezért nincs kommentszekció. :) Ha a blogposztokkal tudok segíteni, örülök.

süti beállítások módosítása